Eigenwaarde

Hoe is het gesteld met jouw eigenwaarde?

In het prille begin van je leven was jouw eigenwaarde nog goed. Je luisterde naar je gevoel en liet merken wat je nodig had. Naarmate je opgroeide leerde je je eigen gevoel onderdrukken. Dat is al vroeg begonnen, soms al voor je 2e levensjaar en dat is doorgegaan tot je leeftijd van nu. Je moest vaak doen wat een ander van jou verwachtte. Niet alleen je ouders of andere gezinsleden maar ook je leraren of leraressen begonnen jou te vormen. Zelfs je eigen leeftijdsgenoten werkten daar aan mee.  

Weet je dat eigenlijk iedereen gevormd wordt door de omgeving?

Je kreeg zonder dat je daarom vroeg kritiek. Dat heeft jouw gevoel voor zelfliefde naar beneden gebracht. Daarnaast kun je ook nog beoordeeld zijn op je uiterlijk. Zo ging jouw gevoel van het waard zijn om vrij te leven nog meer achteruit. Je deed alles voor die anderen om een aai over je bol te krijgen. Omdat dit niet lukte, cijferde jezelf steeds meer weg.

Nu je volwassen bent heb je jezelf gewrongen in rollen zoals anderen dat van jou verlangen. Maar wat wil jij eigenlijk? Weet jij wel wie jij van binnen bent? Vaak weten we zogenaamd wie we zijn uit de verhalen van de ander. Je bent de man of vrouw zoals een ander jou ziet. Iedereen heeft wel een mening over wie jij bent. Toch kan het zo zijn dat jouw beste vriend of vriendin een heel ander beeld van jou heeft dan je vader of moeder. Of een totaal ander beeld dan jouw collega’s of werkgever. Dat zijn veel rollen die jij hebt gekregen in jouw leven. Bij welke rol voel jij je het prettigst? Bij welke mensen voel jij je het beste thuis? Blijf jij je eigenwaarde koppelen aan de mensen waar je je niet prettig bij voelt?

Weet je, waar het om gaat is dat je jezelf waardeert. Dat je eerst gaat zorgen dat in jouw leven jij de belangrijkste mens bent. Ik weet dat dit best een hele klus is maar stapje voor stapje kom je er wel. Als kind en als volwassene heb ik zelf ook veel dingen gedaan om anderen te behagen. Op zichzelf is dit niet erg als het maar niet ten koste gaat van jezelf.

Wat heel gek is in dit hele gebeuren is dat we wel de goede eigenschappen en waardes van andere mensen kunnen zien en niet die van onszelf. Raar he? Weet je, als jij in iemand anders een goede eigenschap ziet, dat jij dit niet gezien zou kunnen hebben als je het zelf ook niet bezat? Diegene spiegelt jouw kwaliteit!

Wij hebben allemaal, jij ook, een stukje innerlijke kracht in ons. Dat stukje innerlijke kracht, jouw innerlijk licht kun je vergroten. Jij mag er zijn. Het begint met kleine stapjes om je eigen Ik, je eigen liefde weer terug te vinden.

Wil jij ook je zelfliefde verder ontwikkelen? Dan zal ik je alvast enkele tips geven hoe je jouw eigenwaarde kunt vergroten d.m.v. oefeningen.

Oefening 1: Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf:

IK BEN Liefde, IK BEN krachtig, IK BEN genoeg, IK BEN heel,

IK BEN goed, IK BEN een mens, IK BEN Liefde!

In het begin zal je dit misschien moeilijk vinden, probeer het toch maar en doe dit telkens als je je tanden poetst. Naarmate je dit meer doet zal het makkelijker gaan. Kijk in je eigen ogen en zie die prachtige ziel die daarin huist. Net zoals je kijkt naar iemand waar je veel om geeft. Dit kan een andere persoon zijn maar ook een dier waar je veel van houdt.

Oefening 2: Leer nee te zeggen als je iets niet wilt!  

Vindt je dit moeilijk om te doen? Zeg dan eerst tegen diegene die jou een vraag stelt dat je er even over na wilt denken. Vervolgens kom je er later op terug en zegt: ik heb er even over nagedacht maar ik doe of wil dit liever niet. Mocht deze persoon boos worden weet dan wel dat de boosheid niet door jou komt, maar van en door hem of haar zelf. Het is niet jouw boosheid, onthoud dit goed.

Oefening 3: Geef jezelf iets moois. Dit kan een bloemetje zijn of een mooi kledingstuk of iets heel kleins. Daarmee waardeer je jezelf. Het kan zelfs een wandeling in de natuur zijn waar je van geniet. Dit verhoogt allemaal jouw eigenwaarde

Begrijp dat je niemand anders nodig hebt om jouw eigenwaarde te bepalen. Jij bent degene die jouw kracht mag pakken. Iedereen heeft de kracht. Ook al zit deze soms diep verborgen. Jij kunt hem uitgraven, stapje voor stapje. Je bent al op de goede weg! De eerste stap heb je al gezet door dit artikel te lezen.

Wil jij graag hulp bij het vergroten van jouw eigenwaarde? Zodat je beter bestand bent tegen de soms harde buitenwereld? Zodat je jezelf steeds sterker voelt worden om te doen waar jij blij van wordt? Bel me gerust zodat jij kan voelen met wie jij in zee gaat. Je hoeft niet alles alleen te doen. Het kan fijn zijn om een steuntje in de rug te krijgen. Zodat je er niet alleen voor staat!