Neerslachtigheid

Je voelt je neerslachtig. Je voelt je down. Je hebt ’s morgens geen zin om uit je bed te komen. Je piekert veel. Je maakt je zorgen over van alles en nog wat. Je weet niet hoe je het tij kunt keren. Voorheen had je hier geen last van maar nu…. pf… je wordt moe van jezelf. Je sleept jezelf naar je werken ook daar maalt het maar in je hoofd. Je hebt je al een paar keer ziek gemeld. Tijdens die dagen thuis zat je ook maar met je ziel onder je arm. Daar werd je ook niet beter van.

Weet je, dit gebeurt iedereen wel eens. Je bent daarin niet alleen maar toch voelt dit wel zo. Het komt zelfs veel vaker voor dan je denkt. In deze tijd van angst en onzekerheid over wat de toekomst ons zal brengen lopen veel mensen hier tegenaan. Ik krijg regelmatig mensen die hier mee kampen. Het zou een leugen zijn als mensen zeggen dat het ze allemaal niets doet.

De mensen om je heen weten het niet, dat laat jij niet merken. Van binnen echter knaagt dit aan je. Juist omdat je er niet over kan praten legt het nog meer druk op jou. Stel je voor dat ze erachter komen, dan verklaren ze mij misschien voor gek. Of als je wel mensen in vertrouwen hebt genomen merk je dat ze jou wel proberen te steunen, maar dat ze dit niet echt kunnen. Ze doen dit vaak niet op de manier die voor jou versterkend werkt. Soms staan ze te dicht bij jou, waardoor ze niet de aangewezen persoon zijn om jou te helpen. Je wilt jouw dierbaren hier ook niet belasten. Zo blijf je in die cirkel rondlopen. Je bent bang dat als dit langer gaat duren je een echte depressie krijgt. Of heb ik die al? Denk je.

Je bent niet naar een dokter gegaan omdat je bang bent dat deze je medicijnen gaat voorschrijven en daar ben jij geen voorstander van. Stel je voor dat je dan een zombie wordt of verslaafd raakt aan die middelen. Nee, daar wil je ook niet naartoe.  Je bent op zoek naar iemand waarbij je je veilig voelt om hierover te praten en iemand die je begrijpt. Zodat je telkens een stukje onrust van je af kan zetten. Zodat het steeds lichter wordt van binnen in jou. Iemand die niet oordeelt maar oprecht naar je luistert en jou begrijpt.

Je hebt dit probleem nu al een tijdje met je meegedragen. Nu ben je er eindelijk aan toe om voor jezelf toe te geven dat je hulp nodig hebt. Dat is het begin van jouw heling. Nu de acceptatie er is kan je er mee aan de slag gaan. Je wilt zo graag die zware energie gaan loslaten. Dit is het begin van van het loslaten van jouw neerslachtigheid.

Ik heb alvast een paar tips voor jou om hier al mee aan de slag te gaan:

1 Schrijf in een schriftje dagelijks iets op wat je een klein lichtpuntje heeft gegeven. Dat kan het horen fluiten van een vogel zijn. Of iemand die jou zag en glimlachte naar jou. Of anders schrijf je dingen op die jou in het verleden blij hebben gemaakt. Als je dit iedere dag doet heb je uiteindelijk veel lichtpuntjes opgeschreven. Deze kun je overlezen als je weer diep zit.